Ras Standaard

F.C.I.: Groep 3, Sectie 1
F.C.I. In English, Français, Deutch and Español

Algehele voorkomen

De typische Kerry Blue Terriër is een flinke compacte, evenredige gebouwde hond met een goed ontwikkeld gespierd lichaam. Een terriër-karakter in alle opzichten. De expressie, de belangrijkste factor, moet levendig en attent zijn. In uitdrukking "op en top terriër".


Gebruikt voor

Het harde werk om te jagen op otters in diepe wateren en om te jagen onder de grond op dassen. Een goede waakhond en een trouwe metgezel.


Hoofd

Krachtig en goed evenredig, met weinig stop. De neus zwart met goed geproportioneerde neusvleugels. Voorsnuit medium lengte. Gebit: groot gelijk en wit, scharend, tang acceptabel, tandvlees/gehemelte donker gekleurd. Ogen donker of donker hazelnootkleuring, klein tot middelmatig groot, goed geplaatst met een vurige terriër-uitdrukking. Oren dun niet groot, dicht tegen de zijkant van het hoofd naar voren gedragen. De bovenlijn van de oorvorm moet duidelijk boven de bovenlijn van het hoofd vallen, maar niet zo hoog als bij sommige andere terriër-rassen.


Hals en nek

Matig lang, gespierd, goed aan de schouder aansluitend, geen keelhuid.


Lichaam

Rug recht medium lengte, lendenen matig in lengte, borst diep of matig, ribben goed gewelfd.


Staart

Dun, goed geplaatst en vrolijk rechtop gedragen (staarten mogen in Nederland sinds 31-08-2001 niet meer gecoupeerd worden).


Schouders en front

Schouders fijn, schuin naar achteren liggend, ellebogen dicht tegen het lichaam en nooit uitdraaiend.


Voorbenen

Recht, sterke botten


Achterhand

Sterk gespierd, goed ontwikkeld, sterke sprongen, achterbenen onder de hond, met absolute soepelheid van beweging.


Voeten

Aaneengesloten rond en klein, met zwarte nagels.


Gangwerk

Goede coördinatie, benen parallel, voorbenen goed uitgrijpend, goede stuwing in de achterhand. Tijdens gangwerk toplijn recht, hoofd en staart moet rechtop gedragen worden.


Vacht

Zijdeachtig zacht, overvloedig en golvend, geen onderhaar.


Kleur

Alle tinten blauw, zwart is slechts toegestaan tot de leeftijd van 18 maanden. Hetzelfde geldt voor een bruine gloed. Een kleine witte borstvlek is niet diskwalificerend. 


Maat

Schoft (schouderbladen) hoogte:

  • Reu: 45,5 - 49,5 cm.
  • Teef 44,5 - 48 cm.


Gewicht

Reu 15 - 18 kg en de Teef in verhouding minder.

Reuen dienen twee normaal ontwikkelde, volledig in het scrotum ingedaalde testikels te hebben. 


Verwerpelijke kenmerken

Vleeskeuring tandvlees, onder/boven beet, geel of licht gekleurde ogen. Smalle borst, holle of karperrug, uitdraaiende ellebogen, witte of been kleurige nagels, wolfsklauwen of de littekens van hun verwijdering aan de achterbenen. Nauw of koehakkig/opgooiend in de achterhand. Honden die tijdens de keuring door de exposanten of handlers het hoofd of de staart rechtop houden moeten worden teruggezet. Harde of borstel haren.


Gezondheid

Over het algemeen is de Kerry Blue Terriër een redelijk gezonde hond, maar er zijn enkele genetische aandoeningen die voorkomen in het ras. Deze informatie is te vinden op de website van de US KBTC onder het hoofdstuk "gezondheid". 

Dutch Brand's
Kerry Blue Terriërs